Preview

Legal Science in China and Russia

Advanced search

Human rights to quality food as the basis of the food security strategy of the Russian Federation

https://doi.org/ 10.17803/2587-9723.2018.2.149-154

Abstract

The article examines the domestic and foreign experience of food security. A comparative analysis between the Russian Federation and European countries, the United States and Canada. Studying the experience of legal support of the sphere of quality and safety of food products in the people’s Republic of China, the Law “on food hygiene” and the state standard “Quality and safety of agricultural products. The security requirements of Aqua products». It is proved that to solve these problems it is recommended to take measures to improve the legislation. First of all, to adopt the Federal law “on food security of the Russian Federation”, to finalize the Federal laws “on the quality and safety of food products” and “on the development of agriculture”. Taking into account the vital interests of the individual, society and the state in the field of food security and threats to these interests, these measures would be an important argument in favor of early improvement.

About the Author

H. M. Belkharoev
Federal state unitary enterprise «Oboronpromecology» of the Ministry of Defense
Russian Federation


References

1. Галикеева И. Г. Развитие российского аграрного права с учетом норм международного права : автореф. дис.. канд. юрид. наук.Уфа, 1999. С. 17.

2. Чмыхало Е. Ю. Правовая охрана сельскохозяйственных угодий : автореф. дис.. канд. юрид. наук. М., 2000. С 3

3. Муратов Н. В. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях негативного внешнеэкономического воздействия : дис.. канд. экон. наук. М., 2016. С. 76.

4. Айтпаева А. А. Научное обоснование прогнозных сценариев обеспечения региональной продовольственной безопасности : монография. М., 2016. С. 16.

5. Минтусов В. К. Направления совершенствования регулирования импорта продовольствия в Российской Федерации : автореф. дис.. канд. экон. наук. М., 2016. С. 18.

6. Ручкина Г. Ф., Матвеева Н. А. О некоторых проблемах правового регулирования предпринимательской деятельности в сельском хозяйстве Российской Федерации [опыт сопредельных государств] // Международное публичное и частное право. М., 2013. № 5. С. 38.

7. Толстопятов В. В. Аграрная правовая политика в условиях рыночной экономики : автореф. дис.. канд. юрид. наук. Ростов н/Д, 2008. С. 13.

8. Муратов Н. В. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях негативного внешнеэкономического воздействия : дис.. канд. экон. наук. С. 4.

9. Емельянов А. М. Об итогах исследований по проекту «Анализ обеспечения продовольствием населения России» : сб. докладов конференции. М., 2002. С. 119.

10. Муратов Н. В. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях негативного внешнеэкономического воздействия : автореф. дис.. канд. экон. наук. М., 2016. С. 4.

11. Муратов Н. В. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях негативного внешнеэкономического воздействия : автореф. дис.. канд. экон. наук. С. 17-18.

12. Шагайда Н. И., Узун В. Я. Продовольственная безопасность в России: мониторинг, тенденции и угрозы : монография. М. ,2015. С.50.

13. Анторопенко И. А. Уголовно-правовая и криминологическая характеристика преступлений в сфере потребительского рынка : автореф. дис.. канд. юрид. наук. Омск, 2004. С. 19.

14. Аминева А. Д. Правовое регулирование финансовой деятельности сельскохозяйственных коммерческих организаций в условиях рынка : автореф. дис.…канд. юрид. наук: Саратов, 2005. С.11.


Review

For citations:


Belkharoev H.M. Human rights to quality food as the basis of the food security strategy of the Russian Federation. Legal Science in China and Russia. 2018;(2):149-154. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17803/2587-9723.2018.2.149-154

Views: 1757


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2587-9723 (Print)